Як позбутися розтяжок?

Розтяжки спричинили комплекси для багатьох жінок. У когось вони з'являються вже у підлітковому віці, а у когось після народження дитини, і все відбувається через раптове розтягування шкіри. Непідготовлені клітини руйнуються та залишаються білим шрамом на все життя. Але чи це так страшно?

Насправді, крім косметичного недоліку, розтяжки не зазнають жодної шкоди. Звичайно, на тлі глянцевих красунь з ідеальним тілом, власні стегна в білих смужках знижують самооцінку. Але не варто забувати, що всі фото, для медіа, піддаються ретуші, за якою ховаються ті самі розтяжки, адже моделі — звичайні люди.

І все ж таки є способи запобігти появі розтяжок і навіть видалити їх, якщо вони не дають вам спокою і заважають впевненості в собі. Сьогодні розповімо як можна позбутися розтяжок салонними та домашніми методами.

 

Від чого з'являються стрії

Розтяжки з'являються через недостатню еластичність шкіри та різкі зміни організму. Коли шкіра миттєво розтягується, клітини не встигають збільшитися і просто рвуться, в результаті на тілі залишаються рубці — стрії, які не засмагають на сонці і не гояться з часом. Їх можна лише згладити апаратним шліфуванням або інтенсивним професійним скрабуванням.

Запобігти появі розтяжок можна лише ретельним доглядом за шкірою. Коли тканини постійно насичуються корисними речовинами і дотримується правильний РН-рівень шкіри, вона стає більш еластичною і різкі зміни не такі страшні.

 

 

 

Різновиди розтяжок

  1. Свіжий рубець (до 6 місяців від появи) червоного або бурого, іноді синюшного відтінку. Якщо вчасно розпочати терапію лазером, пілінгом та ін'єкціями, стрії можна зробити зовсім непомітними.

  2. Біла опукла стрія товщиною до 1 см. Стає такою через рік після появи і все ще податлива до видалення різними видами апаратного шліфування.

  3. Глибокі стрії товщиною більше 1 см, часто перлинно-білого кольору та з візерунком "тріщин" на шрамі. Такі та старі стрії віком понад 5 років видаляються повністю лише хірургічним шляхом, але їх можна замаскувати шліфуванням та зробити менш помітними.

 

Причини появи розтяжок на тілі

Розтягнення шкіряного покрову пов'язане зі стрибками в зрості і різким набором ваги, до чого схильні і чоловіки. Але дівчата частіше страждають від появи розтяжок через постійні гормональні зміни. Є кілька причин появи стрій:

  • - Пубертатний період, коли дитина різко перетворюється на підлітка і за рік виростає на 10 см.

  • - Вагітність - збільшується живіт, груди і стегна.

  • - Грудне вигодовування супроводжується припливами молока до молочних залоз, особливо різко на третій день після пологів, тому розтяжок на грудях дуже важко уникнути.

  • – Хвороби ендокринної системи (синдром Кушинга, цукровий діабет, клімакс) викликають раптовий набір ваги.

  • - Спадкові патології шкіряного покрову (синдром Марфана), коли шкіра від природи нееластична та реагує на будь-які зміни.

  • - Інтенсивні заняття спортом.

 

Області шкіри, на яких з'являються стрії

1. Молочні залози

Внаслідок активного зростання грудей у підлітковому віці та під час грудного годування.

2. Живіт

Росте під час вагітності, а також при наборі ваги внаслідок хвороби.

3. Сідниці

Збільшуються при різкому наборі ваги та активних заняттях спортом, іноді при вагітності, адже таз деформується та збільшується в обсягах перед народженням дитини.

4. Стегна

Найчастіше зустрічається у підлітків, які швидко пішли на зріст, а шкіра була до цього не готова, а також буває у спортсменів.

 

Як запобігти появі розтяжок

Ми вже дізналися, що за появою розтяжок стоять різкі зміни тіла, а отже, потрібно контролювати свою вагу, а якщо деформація неминуча, заздалегідь підготуватися до цього. Багато вагітних жінок тільки дізнавшись про свій стан починають активно доглядати за шкірою живота і грудей, використовуючи олію 2 рази на день. Таке мудре рішення допомагає їм уберегти тіло від негарних розтяжок і від вагітності не залишається сліду.

 

Превентивні заходи появи розтяжок у домашніх умовах

Щоб запобігти появі розтяжок, шкіру потрібно регулярно підживлювати корисними речовинами (вітаміни А, С, D, Е), вони містяться в косметичному маслі, молочку, кремі та ін. засобах, але краще отримувати ці вітаміни з їжі. Крім того, еластичності шкіри сприяє регулярне пиття, масажі та фізичні навантаження. Поліпшити стан шкіри допоможе контрастний душ – він стимулює правильний кровообіг.

Але зі спортом потрібно бути обережним, адже інтенсивні навантаження викликають розтяжки. Навантаження повинне зростати поступово, перед тренуванням потрібен тривалий розігрів, а різких ривків з вантажем краще уникати - це все вбереже вас і від розтягування м'язів. Якщо ви свідомо наважилися набрати м'язову масу, готуйте шкіру до цього заздалегідь, пропийте курс вітамінів і використовуйте косметичні засоби, інакше набуті красиві форми може зіпсувати зовнішній вигляд стрій.
 

 

Салонні процедури для запобігання появі розтяжок

Найефективніший спосіб запобігти розтяжкам - салонні процедури, які потрібно проходити курсом.

  • Антицелюлітний та лімфо-дренажний масаж підтримають у тонусі і шкіру, і м'язи, і загальне самопочуття.

  • Ін'єкційний курс біоревіталізації та мезотерапії наситить шкіру всіма необхідними речовинами.

  • RF-ліфтинг стимулюватиме вироблення колагену, від якого залежить не тільки молодість, а й пружність шкіри.

 

Методи боротьби з розтяжками

Якщо розтяжки вже з'явилися, кремом та олією їм уже не допомогти, адже клітини вже зруйновані. Згладити сліди порваних тканин можна механічно, і чим раніше, тим краще, тому що ділянки шкіри, що з'явилися, ніжні і відкриті до впливу, але дуже швидко огрубують.

Зробити розтяжки менш помітними і не пошкодити шкірі ще більше зможе досвідчений професіонал.
 

 

 

Професійні процедури боротьби з розтяжками

  1. Лазерне шліфування

Термічна обробка тканин здатна деформувати шкіру і відлущити ороговілий шар. Лазерний промінь сприяє виробленню еластану та колагену, тому шкіра швидше оновлюється, але для цього потрібно хоча би декілька процедур.

       2. Мікродермабразія

Допомагає зробити глибокі стрії менш помітними. Процедура полягає в механічному відлущуванні верхнього шару дерми і тому дещо травматична.

       3. Хімічний пілінг

Кислотні склади здатні розщепити рубець - освітлити і зняти загрубілий рівень. Ефективний лише на нових розтяжках.

       4. Мікроголковий RF-ліфтінг

Апаратна стимуляція допоможе оновити дерму та запустити процес вироблення нових клітин. Розтяжки у своїй помітно вирівнюються і за постійному впливі “заростають”.

       5. Ін'єкційна терапія

Введення в пошкоджену шкіру коктейлю з корисних речовин (мезотерапія) допомагає у боротьбі зі стриями лише у комбінації з апаратними процедурами. Помітніший результат буде від PRP-терапії. Введення власної плазми - це новий і працюючий спосіб омолодження та відновлення шкіри від шрамів, у тому числі від розтяжок.

 

Як боротися із розтяжками в домашніх умовах?

Ранні бурі розтяжки ще можна побороти самостійно. Потрібно відразу ж насичувати шкіру: втирання кокосової, оливкової, лляної, виноградної та абрикосової олії в ділянки зі стриями та прийом вітамінів усередину. Підійдуть також аптечні креми, у складі яких є еластин, екстракт водоростей, колаген, гіалуронова кислота.

Поживна терапія розтяжок має супроводжуватися стимуляцією шкіри. Це можуть бути щоденні масажі щіткою, цукрові скраби не більше 1 разу на тиждень та мікроабразивні пілінги. З останніми потрібно бути обережним, оскільки самостійно дівчата можуть переборщити з видаленням шару, що ороговіли, і травмувати шкіру.

 

Підіб'ємо підсумок: наскільки реально позбутися розтяжок?

Потрібно усвідомити, що ідеально гладкої шкіри після розтягування ви вже не отримаєте, але сучасні методи допоможуть приховати стриї від звичайного погляду оточуючих. Самостійно позбавитися стрий реально за умови якщо ви почнете боротьбу відразу ж і працюватимете над цим щодня. Креми від розтяжок та масаж не допоможуть вам впоратися з 1-річними рубцями.

Якщо з моменту появи стрий минуло вже багато часу, але вони не дають вам спокою, то в такому разі потрібно звертатися до салону. Комплексне поєднання косметичної терапії та апаратних процедур згладить шкіру, але станеться це не за 1 сеанс. Щоб відлущити шкіру до рівня стриї, потрібно зняти не один шар дерми, а він повинен встигнути відрости, інакше ризик пошкодити покрив ще більше. Тож видалення розтяжок потрібен цілий курс під наглядом фахівця з медичними знаннями.